La comissió de Medi Ambient

     Els integrants de la comissió de medi ambient de l’institut Puig de Sa Font ens reunim cada dimecres des de les 9:50 fins les 10:45, i estau segurs que no ens avorrim gens

     Jaume Sureda, professor del departament de Ciències Socials i, enguany, tutor de 2n d’ESO D, és, també, el coordinador de la Comissió de Medi Ambient. Sota el seu mestratge, un grup de professors, integrants de tots els departaments del centre, organitzam diverses activitats que tenen com objectiu l’adquisició d’uns hàbits de vida respectuosos amb l’entorn. D’aquesta manera, intentam treballar amb els alumnes la importància de practicar un consum responsable, ser respectuosos amb la natura i les conseqüències que té la contaminació en l’empobriment de la vida animal i vegetal.

     Una de les activitats més importants que organitza la comissió de medi ambient és una excursió, per nivells, lligada a les tutories. Així, els de primer d’ESO van a Menut, a la Serra de Tramuntana, on coneixen de primera mà la tasca de repoblació amb espècies autòctones que es duu a terme en aquesta zona tan emblemàtica de Mallorca.

  •    Els de segon d’ESO …
  •    Els de tercer visiten les dunes del parc natural de l’Albufera d’Alcúdia, després d’haver escoltat una xerrada a càrrec d’un tècnic, que ens visita al nostre centre i els explica les espècies animals i vegetals que es trobaran allà.
  •    I els de quart d’ESO, PQPI i primer de Batxillerat fan una ruta a peu pel parc natural de Llevant, al terme municipal d’Artà.

    A més, durant bona part del curs, organitzam un concurs d’Aula Ecològica, en què participen totes les aules del centre, i que consisteix a tenir netes i ordenades les aules, fer feina amb les finestres obertes i el llum apagat sempre que les condicions climatològiques ho permetin, triar bé els fems, en contenidors separats per a rebuig, paper i envasos. A més, els integrants de la comissió atorgam punts extra si el grup-classe té alguna iniciativa relacionada amb bones pràctiques mediambientals, com ara posar una planta dins l’aula i tenir-ne cura. Els premis d’aquest concurs s’atorguen durant la celebració de la diada de Sant Jordi, i enguany el grup guanyador ha estat 3r d’ESO F, als integrants del qual donam l’enhorabona des d’aquí.

    Així mateix recollim, per tutories, llaunes de refresc buides, que els alumnes duen en bosses de plàstic tancades i indicant de quin curs i grup són. El coordinador fa el recompte i, també durant la celebració del dia del llibre, es lliura el premi al grup que més llaunes ha recollit.

    Durant el curs passat vàrem començar també a recollir roba usada que després vénen a recollir els treballadors de la fundació Deixalles. D’aquesta manera, donam una segona oportunitat a peces de roba que potser acabarien dins un contenidor de rebuig, i així ajuden a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social i ajuden, en temps de crisi, les empobrides economies familiars d’aquesta zona. I ara que és l’època dels canvis d’armari… ja ho sabeu: feis que els alumnes duguin la roba que ja no hagueu de tornar a usar i que encara pugui ser útil!

     La novetat d’enguany a la comissió de Medi Ambient ha estat la creació d’un blog, gràcies, sobretot, a Pep Lorenzo, professor del departament de Tecnologia. El blog ha de ser una manera de fer conèixer a tota la comunitat educativa les activitats que duim a terme des de la comissió utilitzant les noves tecnologies.

    Així mateix, durant la primera quinzena del mes de març, vàrem proposar a la professora que imparteix les ciències experimentals de 3r d’ESO, Lidon Torregrosa, si volia sembrar arbres al pati amb els alumnes, durant les hores de classe. Va accedir-hi de bona gana i varen sembrar tres alzines, sis lledoners, tres ametlers i dos llorers. L’objectiu és anar creant més zones d’ombra al pati, ja que pràcticament l’única ombra que tenen els nostres alumnes és la provinent dels pins, que de vegades causen problemes per culpa de la processionària, si bé és cert que, enguany, gràcies a la gestió de Jaume Sureda durant el curs passat que va culminar en la vacunació dels pins durant el mes de novembre, no hem sentit a parlar de cuques!

    Enguany també vàrem posar en marxa la recollida de mòbils usats. L’objectiu era arribar a les 30 unitats recollides per tal de fer-los arribar a la fundació Jane Goodall, i ser padrins d’un ximpanzé dels que aquesta fundació protegeix.

    L’única activitat que teníem ganes de fer i que al final sembla que no podrà ser era una diada ciclista amb motiu del dia mundial del medi ambient, que se celebra dia 5 de juny. La falta de motivació dels alumnes i la poca predisposició que demostren, entre altres coses, ens ha fet desistir d’organitzar una sortida que requereix la participació de molts de col·lectius (protecció civil, policia local, personal sanitari…). Potser l’any que ve…