LA NETEJA A L’IES

“No és més net qui més neteja, sinó qui menys embruta”.

    Aquesta dita, tan coneguda i encertada, costa de complir en segons quins espais, especialment en els llocs grans, amb molts de metres quadrats, i on es concentra cada dia un nombre de gent considerable. Aquest és el cas de l’institut Puig de Sa Font: milers de papers, portes que s’obren i es tanquen constantment, corrents d’aire, berenars…

     Tot i les papereres –que n’hi ha moltes i ben repartides-; de la feina del professorat,  controlant i inculcant la importància de la netedat i la higiene; la comissió de mediambient, organitzant els torns de neteja de pati per grups classe i sensibilitzant a tothom en el reciclatge, el respecte a la natura i l’ecologia, i  l’equip directiu ,vetllant perquè el centre estigui en condicions, la realitat és que el nostre institut no està, ni de bon tros, així com desitjaríem. 

    Per una banda, falta més voluntat i esforç per part dels alumnes per utilitzar les papereres -una cosa tan senzilla i el que costa d’aconseguir…- i de l’altra, la Conselleria pertinent no dota els centres del personal de neteja necessari.

     La neteja ha estat, de sempre, des que jo mateixa treballo a l’institut de Son Servera, un dels problemes de primera línia i més díficils d’abordar  i de resoldre.

    Crec, també, que no hem tingut sort amb alguns dels membres del personal de neteja que hi han treballat. És una feina dura i sempre hi ha hagut moltes baixes, les quals han estat i són lentes de cobrir. Moltes baixes vol dir això: molta gent que no ha anat a netejar cada dia, moltes substitucions que, per un motiu o un altre, s’han deixat d’enviar, personal que hi ha deixat de treballar i no s’ha cobert… I no per falta de gent amb ganes de fer feina ni per falta de peticions i insistència per part de l’Equip Directiu.

     En aquests moments, però, la situació és molt preocupant, alarmant i desesperada… La retallada que estem patint alguns dels centres educatius en personal de neteja és indignant i inacceptable. Fa uns quants anys, disposàvem de quatre places de neteja per a un centre de 92 professors i, pràcticament, 800 alumnes. Des de fa tres cursos, ja ens van retallar una plaça. En fa dos, mitja plaça i el curs passat, l’altra mitja… O sigui que enguany, en teoria, hauríem de tenir només dos membres de neteja… I no és així! Ara per ara, només tenim una sola treballadora per a tot el centre! Evidentment, ni és possible ni hi ha dret que una sola senyora ho hagi d’assumir tot.  Des de fa setmanes, alumnes i professors escombrem…

    Des de l’Equip Directiu, estem treballant diàriament per aconseguir el personal necessari amb trucades insistents i bones maneres… Potser no ens quedarà més remei que prendre mesures més dràstiques i contundents.

Una pena haver d’arribar en aquests extrems.

 

Mercè Rojals

Directora de l’IES Puig de Sa Font